Ulei de in
Uleiul de in reprezintă cea mai bogată sursa vegetală de acizi graşi Omega 3. Uleiul de in este obţinut prin presare la rece din seminţe de in de cea mai bună calitate. Uleiul de in este 100% natural, nerafinat, fără coloranţi artificiali, arome sau conservanţi.
Cantitate: 500 ml / 0.5 Litri
Acizii graşi omega 3, se gasesc preponderent în spirulina, soia, nuci şi semintele de in.
Aceşti acizi graşi se mai întâlnesc şi în carnea şi grasimea peştilor marini (ton, cod, hamsie, macrou, hering, somon), dar aceste surse conţin de asemenea colesterol. Se recomandă deci sursele vegetale de acizi graşi omega 3, în raport cu cele de origine animală, deoarece cele vegetale nu conţin colesterol.
Uleiul de in conţine acid alfa-linoleic, care este folosit de corpul uman să-şi sintetizeze şi ceilalţi doi reprezentanţi ai clasei (EPA- eicosapentaenoic acid şi DHA – docosahexaenoic acid) în cantităţile necesare.
Acizii graÅŸi omega 3 din uleiul de in au o multitudine de efecte benefice pentru organism:
– scad colesterolul „rău” din organism
– scad riscul bolilor cardio-vasculare
– inhibă factorii generatori de arteroscleroză ÅŸi inflamaÅ£ie
– produc o creÅŸtere usoară a colesterolului „bun”
– au efect anti-trombotic, prin reducerea moderată a vâscozităţii sangvine;
– reduce întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent;
– scad rata aritmiilor cardiace;
– sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completă a creierului uman în timpul sarcinii ÅŸi în primii doi ani de viaţă;
– cantitatea de serotonină (una dintre „moleculele cerebrale ale placeriiâ€?) este la niveluri scăzute în creierul persoanelor care prezintă ÅŸi o valoare mică de acizi graÅŸi omega 3 în lichidul cefalo-rahidian.
Dar şi reciproca este perfect valabilă. Serotonina este o substanţă care are şi proprietăţi anti-depresive importante şi-n plus ajută la creşterea şi ramificarea terminaţiilor nervoase (dendride şi axoni);
– ajută la dezvoltarea sistemului nervos, a retinei ÅŸi a sistemului imunitar al copilului. Hrănirea copilului cu lapte praf determină un aport de acizi graÅŸi omega 3 redus;
– întârzie ÅŸi reduce apariÅ£ia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică;
– acÅ£iune anti-mutagenă ÅŸi de protejare a materialului genetic;
– stimulează creÅŸterea ÅŸi dezvoltarea armonioasă a întregului organism;
– acizii graÅŸi omega 3 sunt constituenÅ£i ai membranei neuronale ÅŸi a vaselor de sânge din creier. ÃŽn starile asociate cu deficitul lor, se întâlneste o încetinire a creÅŸterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii ÅŸi o funcÅ£ie vizuală anormală.
– efect antiinflamator mediu: se obÅ£in rezultate notabile în boala Crohn ÅŸi simptomele artritei reumatismale;
– sunt niste modulatori deosebit de puternici ai răspunsului imun. Efecte importante în bolile auto-imune, infecÅ£ii virale ÅŸi / sau bacteriene, cancer, SIDA.
– Alături de genisteina din soia, acizii graÅŸi omega 3 au ÅŸi uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimentează cu sânge tumora;
– alimentarea cu surse de acizi graÅŸi omega 3 ajută la mărirea suprafeÅ£ei intestinale ÅŸi a absorÅ£iei nutrienÅ£ilor;
– reduc riscul de depresie post-sarcină pentru femeile care tocmai au născut
– prezintă efecte benefice în sindromul Raynaud, atenuând pâna la dispariÅ£ie manifestările clinice, după o utilizare îndelungată;
– un raport omega 3 / omega 6 supraunitar provoacă vasodilataÅ£ie arteriolară ÅŸi previne o eventuală hipertensiune arterială;
– în bolile glomerulare renale, aportul de acizi graÅŸi omega 3 ajută la reducerea pierderilor de proteine prin urină;
– ajuta la tratarea ulcerului gastric ÅŸi duodenal; efecte excelente au fost raportate ÅŸi-n terapia colonului iritabil;
– previn instalarea depresiilor. Un aport crescut de acizi graÅŸi omega 6 (ulei de floarea soarelui) în dauna acizi graÅŸi omega 3, produc modificări în structura membranelor neuronale ÅŸi odată cu acestea ÅŸi depresia apare mai des;
– reduc problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l ÅŸi diminuând frecventa ÅŸi intensitatea durerilor menstruale;
– diminuează frecvenÅ£a ÅŸi intensitatea crizelor de astm bronÅŸic;
– reduc simptomele ÅŸi blochează acÅ£iunea citokinelor;
– sunt substanÅ£e anti-oxidante puternice, utile în prevenÅ£ia ÅŸi tratamentul pe cale naturală a cancerului
– au efect hipoglicemiant (util ÅŸi la diabetici), transformând glucoza sangvină în glicogen de depozit; reduc rezistenÅ£a la insulină;
– previn ÅŸi combat eficient migrenele;
– rol calmant ÅŸi de mărire a rezistenÅ£ei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede la cei care au în alimentaÅ£ie surse bogate de acizi graÅŸi omega 3, scanzând frecvenÅ£a insomniilor;
– stimulează sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastică ÅŸi mai suplă.
Indicaţii:
– protecÅ£ie antioxidanta
– cancer de piele, prostată, sân, plămân, colo-rectal
– astm, afecÅ£iuni pulmonare cronice obstructive (bronÅŸită, pleurezie, emfizem)
– menÅ£inerea echilibrului hormonal în menopauză, dureri menstruale
– glaucom, cataractă
– deficit de atenÅ£ie ÅŸi hiperactivitate, depresie, schizofrenie, scleroză în plăci, anxietate, migrene, anorexie nervoasă
– osteoartritiă, artrită reumatoidă
– psoriazis
– arsuri, acnee, eczeme
– constipaÅ£ie, boala Crohn, ulcer
– hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, ateroscleroză, hipertensiune
– prevenirea infarctului miocardic
– litiază renală
– infecÅ£ii bacteriene, fungice, virale
– obezitate
– stimularea metabolismului energetic
– diabet (creÅŸte sensibilitatea la insulină)
Necesarul zilnic de acizi graşi omega 3 (asigurându-i doar din uleiul de in):
– 3 picături / zi în primul trimestru de viata;
– 6 picături / zi în al doilea trimestru de viata (în 2 prize zilnice);
– 9 picături / zi în al treilea trimestru de viata (în 2-3 prize zilnice);
– 12 picături / zi (1 ml), între vârsta de 9 luni ÅŸi 2 ani;
– 1 ml (12 pic.) / an vârsta / zi între 2–12 ani, în 2-3 prize;
– echivalentul a 1 lingură (15 ml) / zi, peste vârsta de 13 ani, în 1-2 prize.
Dozele de 2-3 linguri / zi sunt rezervate cazurilor speciale de cancer, leucemie şi SIDA, la adult. Încercati să nu depaşiti 3 linguri de ulei / zi, deoarece există riscul creşterii lipidelor plasmatice şi deci riscul de îngrăşare. Ca şi în cazul oricarui lucru bun, este nevoie de moderaţie. Trebuie reţinut că uleiul de in, alături de alte uleiuri alimentare este un aliment bogat in calorii. Astfel 1 lingură de ulei depăşeşte 100 kcal!
Certificatul de analiză al uleiului de in certifică conţinutul foarte ridicat al Acizilor Graşi Omega 3